Другу Фонду Петеру Штраубе 64 роки.

Представники Фонду сердечно вітали від України в Навчальному Центрі Бішоф-Бенно-Гаус Німеччини багаторічного приятеля і добродія  др. Петера Штраубе з його 64-річчям.Текст привітання.

Для нас велика честь вітати сьогодні нашого дорогого і шановного Друга в день завершення його великого проекту, який він працьовито творив з натхненням і радістю. Ми віримо, що для Господа цей дар є милою жертвою і білий дим пішов до неба.

Доктор Петер Штраубе безсумніву харизматичний лідер, талановитий організатор соціальних суспільно-політичних і мистецьких презентацій і проектів Бенно-Гауз. Крім цього Петер Штрабе  є для нас усіх зразком доброго християнина, батька, дідуся, чоловіка і друга, готового в будь-який момент прийти на допомогу.

Наша дружба триває вже 23 роки. Це усне спілкування, листовне і особисте, спільні святкування, спільні дискусії, поради і співпраця. Разом ми як християни відчували себе одним народом Божим, хоч належимо до різних націй. Ця частина Німеччини добре розуміє Україну, бо скуштувала на смак обидві тоталітарні системи нацизм і комунізм, з яких до сьогодні цілі покоління позбуваються наслідків пораженої психіки. Ця частина Німеччини стала для нас і для цілого світу зразком і феноменом збереження унікального словянського народу лужицьких сорбів з його мовою, вірою, культурою і побутом. Це ми українці, можемо оцінити сьогодні, коли уламки московської імперії на очах у цілого світу знищують маленький народ кримських татар, на своїй Богом даній Батьківщині.

Завдяки широті серця і розуму др.Штраубе в Бенно-Гауз відкрив можливості для спілкування християн Західної і Східної Європи. Україна з великою вдячністю була присутньою на всіх 20-ти Ост-ойропа-семінарах. Великою цінністю для нас була можливість ділитися вірою, бути почутими і почуватися вільними серед вільних , що було абсолютно неможливим для нас в закритій окупантом системі. Постійна підтримка і фінансова допомога  др.П.Штраубе, його живий інтерес до того, що відбувається в Україні, створювало можливість для Фонду св. Володимира присилати на акції Бенно-Гауз кращих представників української інтелігенції, яка потім плідно використовувала набутий досвід в соціальних програмах УГКЦ і УКУ. Це проф..Я.Дашкевич, Р.Крипякевич, М.Маринович, о.др М.Димид  та інші священики і миряни.

Бенно-Гауз став потужним зразком християнського служіння в якому народився найбільший проект Фонду св.. Володимира – Центр Родини, якому сьогодні уже 20 років. Ми з радістю гостили в нашому центрі групи з Бауцену, організуючи для них програми побуту. Ми і далі хочемо це робити, відкриваючи друзям красу України.

За всі ці роки ми разом переживали Різдво і Великдень, дні Майдану і дні Незалежності, Петер приїжджав, щоб допомогти волонтерам для фронту, коли Армія була слаба. Це зворушувало.

Великою цінністю було пізнавати дорогу служіння християн Румунії, Угорщини, Словаччини, які пережили також гоніння Церков. Др.Штраубе створював для нас можливість пізнати унікальні об’єкти як Тюрма в Бауцен, перетворена в Музей, досвід якої Фонд використав для перетворення у Львові  Тюрми на Лонцького в Музей терору. Незабутнє враження залишило відвідини екологічного села,……

Тут в Бенно-Гауз ми мали можливість пізнати визначного політика, християнського демократа, учня Конрада Аденауера Ганса_Йозефа Нюхеля, який пізнавши глибоко підступнясть гібридної повзучої війни в Україні, мав нагоду розповісти про  наші свідчення п.Ангелі Меркель. Його мудрі поради стали  для нас особливою цінністю.

 

Др. Штраубе є для нас прикладом неймовірної чутливості до потреб ближнього, скромності і людської теплоти серця. Ми дивувалися коли він зустрічав нас вночі з поїзда Ґерліц, коли знаходив час на довгий нічний прохід навкого Шмохтіца, коли розпитував про наші родини, пам’ятаючи всі імена дітей, коли діставав для нас потрібні ліки для тих, хто не міг їх купити, коли жертвував особисті гроші на будову сільської церковці в Україні, коли заохочував друзів купити автобус для реколекційного дому Львівської Митрополії, коли допомагав організувати літній табір для дітей Центру Родини, коли замовив священичий одяг для служіння в візантійському обряді в Каплиці Бенно-Гауз.

Ми щиро бажаємо нашому дорогому Другові і братові міцного здоровя і багато щасливих днів в родині і серед друзів. Ми маємо надію на спільну співпрацю, віримо в добру енергію др. Штраубе і чекаємо завжди в Україні. Україна , ФсВ, назавжди збереже вдячність за спільно прожиті роки, за радість дарувати собі любов.

Неможливо є в короткому слові висловити все наше захоплення і вдячність др..П.Ш., неможливо описати всі  добродійства цієї прекрасної людини, повної радості, почуття гумору і доброго духа.