Вперше відвідали Україну друзі Фонду з далекої Австралії

20-го листопада до Львівського державного університету фізичної культури завітали нащадки професора тіловиховання Степана Гайдучка – Андрій Білинський, Софія Мицак і Поліна Білинська-Мицак. У творчій зустрічі окрім шанованих гостей взяли участь ректор Університету, професор Євген Приступа, Леся Крип’якевич, а також доценти кафедри олімпійської освіти Ярослав Тимчак і Андрій Сова.

Родина Степана Гайдучка є активною у суспільно-культурному житті української діаспори в Австралії. Зокрема, Андрій Білинський (внук Степана Гайдучка) очолює українську громаду у Сіднеї, а Софія Мицак працює викладачем в університеті Сіднея і є директором школи княгині Ольги, а їх доня Поліна – організатор українських свят, концертів та презентацій.

На зустрічі було обговорено питання подальшої співпраці, зокрема дослідження постаті Степана Гайдучка в українській історії ХХ століття та популяризації цього славетного імені серед українців (видання книжки, оформлення виставки банерів та ініціювання музею спорту). Адже Степан Гайдучок – професор тіловиховання, журналіст, редактор, громадський та культурно-просвітній діяч, вояк Галицької Армії, один з перших українських фахівців з фізичного виховання і спорту, поціновувач української старовини, учень і послідовник професора Івана Боберського. Степан Гайдучок написав близько 200 праць з українського тіловиховання та залишив унікальний фотоархів, який зберігся в родині Крип’якевичів.

Особливо пам’ятною була  родинна зустріч 20 листопада поважних членів родини Білинських для якої гостинно відкрив світлицю Музей Соломії Крушельницької. В зустрічі взяли участь родини Семотюків, Стратійчуків, Білинських, Огорчаків, Служинських, Мицик,Косарчин. Поважне  родинне товариство згадувало про часи як війна розділила родину по різних континентах, згадувала тих, хто відбув табори гулагу, хто опинився в окупаційному режимі Німеччини, Польщі, а хто в далекій Австралії. Згадували про улюбленого прадіда Євгена Білинського, єдиного пасічника- підприємця , який    допомагав  оплачуючи навчання всім молодим членам родини, про зв’язки родини з Петром Франком, також згадували про одного з Білинських, який просив руки славної Соломії. Дуже зворушливим було спілкування по телефону з 100-літнім Клавдієм Білинським в Сіднею, який вітав усіх бадьорим голосом.Всі згадували професора фізкультури в Медінституті С.Гайдучка, його архаїчну мову, спортову поставу і лещата до кінця життя. Наприкінці зустрічі науковим працівником музею п.Іриною Криворучко був проведений короткий екскурс. Великим даром було почути живий голос геніальної Соломії.

Родина професора поклала вінок памяті на могилу Степана Гайдучка на Личаківському цвинтарі.

Спільно з Головою Фонду св.  Володимира Ігорем Матушевським була обговорена програма майбутніх проектів з друзями з Австралії.