Від серця до серця

Вже 30 років Бригіта Вебер допомагає українцям, які опинилися у складних життєвих обставинах

Щире захоплення викликає багаторічна праця німецької благодійниці Бригіти Вебер з міста Вольнцах, яка ще з початку 90-их допомагає українцям переживати непрості часи. На днях виповнилося тридцять років, як вона в грудні 1990 року, перед Різдвом, організувала перший вантаж добродійної допомоги. Згодом до благодійної ініціативи доєдналося чимало людей з інших міст, зокрема з Мюнхена. З того часу пані Бригіта стала ангелом порятунку для багатьох українців, започаткувавши і координуючи рух “Допомога Україні з Вольнцаха”. Щорічно добродійка організовує кілька багатотонних вантажів допомоги для українців, які передає через Фонд святого Володимира у Львові. Її жертовну, безкорисливу працю й опіку відчули сотні багатодітних та малозабезпечених українських родин, діти у школах-інтернатах, дитячих садках. Ці вантажі (загалом більше сотні тонн) зробили комфортнішим перебування людей  у лікарнях та геріатричних пансіонатах. Пані Бригіта допомагала збирати кошти на лікування багатьом важко хворим дітям та на лікування і реабілітацію наших воїнів. З початком війни її доброту відчули і багато родин прифронтової зони та переселенців.

У 2018 році щедрість її серця та самовіддану працю вшанували Відзнакою блаженного отця Омеляна Ковча, яку їй вручив в Римі глава УГКЦ  Блаженніший Святослав Шевчук.

Милими вихідними до Львова прибув черговий вантаж допомоги. Як і зазвичай перед відправленням вантажу, її дім перетворився на штаб-квартиру добрих справ, адже саме в себе вдома вона збирає цю допомогу. Звідти помічники-волонтери  Німеччини, дотримуючись правил безпеки при пандемії, завантажили пакунки, які зібрали жителі невеличкого містечка Вольнцаха. Для них за ці тридцять років це вже стало доброю традицією. Ліжка для хворих, крісла-туалети, велосипеди, дитячі візочки, одяг, іграшки – все це та багато іншого зібрали вони цього року. А ще 2000 тисячі шоколадних Миколайків для дітей з Луганщини та дитячих закладів, які добра пані Бригіта Вебер спеціально замовила для українських дітей з Луганщини та дітей з інтернатних закладів та бідних сімей. Вантажівка привезла і спеціальні подарунки від німецьких дітей. Початкова школа Вольнцаха запаковувала подарункові коробки на уроках, а в дитячому садочку Ам Бруннен діти знову зібрали улюблені плюшеві іграшки, щоб подарувати українським дітям трохи радості.

«Ці подарунки приносять багато радості і дітям, і дорослим, і стареньким, – розповідає «Львівській Пошті» заступниця голови Фонду святого Володимира Леся Крип’якевич. –  Ми дуже щасливі, що маємо нагоду бути причетними до добрих справ пані Бригіти Вебер. Криза, пов’язана з пандемією, погіршила матеріальну ситуацію   людей в Україні, у багатьох людей зменшились і без того невеликі заробітки, а чимало навіть втратили роботу. Тож ці подарунки дуже потрібні, передусім для того, щоб люди не зневірилися, щоб у ці дні відчули тепло великого серця пані Бригіти та інших добрих людей з Німеччини. Вже тридцять років від серця до серця передається це добро». 

Ольга Хворостовська