Добродії із Швейцарії відвідали Фонд св.Володимира

Фундація “Ведмідь і Лев” (назва походить від символів міст в Швейцарії і Україні) заснована після зустрічі на Міжнародному Конгресі в Німеччині лікарів Дзвінки Хоми і доктора Гайнера Фоґта на початку 1990-х років. Вперше відвідавши Україну на запрошення пані Д.Хоми, др. Фоґта познайомили з о.Севастьяном Дмитрухом, який в той час мав важке легеневе захворювання. Др.Фоґт запросив о.Севастьяна в м.Беатенберґ і рішуче зайнявся його лікуванням.

Відвідавши вдруге Україну новостворена фундація “Ведмідь і Лев” , яка складалася з лікарів-волонтерів, уже зробила перші поважні вклади в проект відновлюваних робіт зруйнованого Унівського монастиря. Потім були проекти – лікування рослинами і збір сушених трав, співпраця з факультетом фармації Медінституту. Успішним і діючим досьогодні є проект “Діти вулиці” (купівля помешкання для спілкування і занять з дітьми) для  Марійського Товариства, яке очолює пані Надія Хома. Вже від восьми років в’язні виправних закладів із зворушенням одержують індивідуальні подарунки від св. Миколая.  Католики і протестанти Фундації “Ведмідь і Лев” є відкриті до потреб інших християнських церков України. Сьогодні її Головою є пастор Гайнер Брегула.

Найкоштовнішим проектом фонду був проект “Стоп-туберкульоз”. Це були тони високоякісного сиру і сухого молока для спільнот, шкіл, виправних закладів, який постачала фірма ДЕZА від  Агенції Міжнародного розвитку при Міністерстві Закордонних справ Швейцарії. На заявки Фонду святого Володимира, якому довірено координувати допомогу по Україні (Рівне, Одеса,Миколаїв, Чернігів,Київ, Львів), збираються речі в м.Бельп у великі ангари і перевозяться в Україну.

Великою була допомога для української армії в перші роки АТО від Армії Швейцарії (берці,військові шатра, теплі коци, светри, білизна, в’язані речі). Останні транспорти були скеровані на школи і військові частини (столи, комп’ютери, парти, ліжка, постіль). Тісна співпраця Швейцарського фонду є з Департаментом Виконання покарань.  Члени і працівники Фундації “Ведмідь і Лев” на початку липня були гостями Фонду святого Володимира і проживали в кімнатах для гостей Центру Родини, що при Храмі Христового Воскресіння.